4 Noreen op ontdekkingsreis – Gary Mulder
8 Multihull- en ander nieuws – Maarten Bakker
11 ALV en voorjaarsbijeenkomst – Zaterdag 25 maart Lelystad
12 Melanesia op het Wad – Marijke de Boer – Boon
15 De laatste 3500 mijl – Hanneke Klaver en Nils Honhoff
20 Een nieuwe woning uit Turkije – Steven Vos
23 What’s in a name? – Doddy van Leeuwen
24 Duitse Wadden – Marijke de Boer – Boon
26 Op reis met de Salon – Marleen Wiersma
30 Waddenweekend 2017
Rond Tiengemeten Record 2017
Van het bestuur
31 Advertenties
Nieuwe scheepvaartroutes
Agenda

Voorwoord

Over schoonheid en magie

Op de cover staat dat machtige schip, Sodebo, waarmee Thomas Coville in 49 dagen de wereld rondde. Als eerbetoon maar ook om nog even van dit prachtige beeld te kunnen genieten. Het vergt een immense inspanning om een dergelijk schip solo op dat niveau en op die snelheid te zeilen. De staat van uitputting, de strijd met jezelf en de zee, het is allemaal van een buitenproportionele grootheid. Met de aandacht voor Coville huldigen we ook al die anderen die het ooit hebben gedaan. De namen komt u nog tegen in de nieuwsrubriek. Ook Pieter Heerema kwam twee weken geleden aan na 116 dagen in de Vendée Globe. Het avontuur heeft bijna alles van de 65-jarige schipper gevraagd. Beetje jammer dat deze unieke prestatie, zeker op een stampende monohull, in de media van dit ooit in zeilvaart grote land zo weinig aandacht kreeg. De zeilsport verdient meer!
Gelukkig zijn er nog zeilbladen, en ons kleine clubje… Want met een verscheidenheid aan onderwerpen en altijd nieuwe verhalen is elk nummer weer een feest. Ook in deze editie kun je in gedachten mee op reis. In het groot met de laatste etappe van de Pélagie, die in de staart van haar zee-nomadenbestaan nog behoorlijk ruwe omstandigheden meemaakt. Zelfs een kopje koffie blijft niet staan, nou dan weet u, als dat op een multihull gebeurt is er echt wat aan de hand. Maar de bemanning en de boot houden zich kranig. Uiteindelijk meren Hanneke en Nils voorgoed aan op hun vaste stekje op het land. Een tweede reisverhaal speelt zich af in het koude noordwesten van Schotland. Roos van Veen en Gary Mulder hebben hun hart verpand aan de schoonheid en magie van dit bijzondere eilandenrijk. In dit verhaal verkennen ze de Inner Hebrides en dat smaakt ze naar meer… Dat geldt ook voor het heerlijke vervolgverhaal van Frits en Marleen in het zonnige Portugal. Er wordt lekker gezeild met de Salon en tussen de zeiltochtjes door verkennen ze hun favoriete plekjes in het zuiden van Europa. Daarbij kruisen ze de koers die ze dertig jaar geleden ook al eens tijdens hun eerste zeilavonturen hebben gevaren.
Nog dichterbij is het mooie artikel over het Duitse Wad van Marijke Boon met zó veel informatie over de eilanden dat het wel een reisgids lijkt. Je krijgt meteen zin in een flinke tocht langs de Duitse eilanden. Een tweede artikeltje van haar hand verhaalt, onder het motto: ‘the smaller the boat, the greater the fun’, van hun kleine prauwtje Melanesia. Daarmee ronden Ronald en Marijke het Rif via het onbetonde Smeriggat en terug over de Zoutkamperlaag. Serieus water maar het bootje geeft geen krimp. En er is meer dat tot de verbeelding spreekt. Zoals dat verhaal van Steven Vos over de zoektocht naar een woonhuis op het water, vanzelfsprekend een cat, waarbij de voorzienigheid hen een handje lijkt te helpen. Dat is ook de essentie van ‘what’s in a name’ deze keer, waarin Doddy schrijft over de Sant Dorig. Laten we daar maar op hopen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat dit jaar een prachtig zeilseizoen  voor ons in petto heeft!

Namens alle medewerkers aan dit nummer.
Graag tot de voorjaarsbijeenkomst,
Maarten Bakker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *