4 Waddenweekend 2017 – Tom Siemerink
8 Multihull- en ander nieuws – Maarten Bakker
13 A-Inga wacht op een schipper – Maarten Bakker
14 Being there – Robert de Vries
16 Opstappersdag toerzeilers – Bram en Doddy van Leeuwen
17 Zo zit het! – Harrie Staarink
20 Het mysterie van de tijd en details… – Jan Peter Tamminga
24 Op reis met de Salon – Marleen Wiersma
28 Een halve eeuw voor het realiseren van nieuwe ideeën? – Nico Boon
29 Bijdragen houden website levendig – Eric van der Zeyst
30 CTC-weekend – 2 en 3 september, Lelystad-Haven

Voorwoord

Tussen droom en daad…

Dit hele juli-nummer is gevuld met verhalen die getuigen van inventiviteit en vernuft. Neem nou dat heerlijke, doorwrochte artikel over de ergonomie van het zitten aan boord van Harrie Staarink. Eindelijk iemand die het geheim van comfortabel zitten voor ons doorgrondt en ontrafelt. Daar zou menig jacht (interieur) ontwerper nog wat van kunnen opsteken. Het onderwerp doet denken aan een andere, verwante thematiek: het met zijn tweeën slapen aan boord van de kleinere cats en tri’s van, zeg maar, tot een meter of negen. Inclusief de eventuele gezelligheid die daar het gevolg van kan zijn ;-). Het onderwerp kwam namelijk ter sprake tijdens de Waddentocht waar ook wat kleinere schepen aan meededen. Zou iemand daar niet eens wat over kunnen schrijven? De redactie houdt zich aanbevolen. Hoe dan ook, dit artikel is een heel interessante aanvulling op Harries lezing over het bouwen van de Scarab 650, maart jongstleden in Lelystad. Een inspirerende bouwavond was dat trouwens met een mooie presentatie van Paul de Preter en Jolanda van der Veen over hun indrukwekkende G-Force 1500C, een ontwerp van Schionning. Hopelijk kunnen we van dat project een volgende keer verslag doen.

Het lijkt wel alsof multihullzeilers worden gedreven door een onbedwingbare behoefte aan experimenteren en uitproberen van nieuwe ideeën. Een altoosdurend duet met materiaal en gereedschap, in een metier dat je telkens voor nieuwe uitdagingen weet te plaatsen: dat spel met schip, wind en water. In het klein of in het groot, in het echt of in gedachten, dat maakt allemaal niet uit, als het je maar pleziert en bezig houdt. En dat doet het! Ook al lig je aan de wal of neem je noodgedwongen afstand van je dromen en je boot zoals bijvoorbeeld GertJan Brouwer. Léés dat stukje over zijn bijzondere schepsel, de A-Inga, en overweeg het bijzondere aanbod dat hij doet!

Inventiviteit en vernuft vinden we ook in het artikel van Jan Peter Tamminga die ons even bijpraat over de voortgang van de bouw van zijn mooie, compacte trimaran. Fijne foto’s van spitsvondige details spreken tot de verbeelding. Het was alweer even geleden dat hij daarover schreef en dat roept vanzelfsprekend vragen op maar bouwen blijkt een traag proces. De geest wil altijd sneller dan de materie… fascinerend eigenlijk.

Tot slot, het gaat dus over romantiek en realiteit. Iets ‘tussen droom en daad…’, Trijnie en Hennie maken het waar en vertrekken voor onbepaalde tijd. In gedachten reizen we met ze mee en hopen we vaak van ze te horen. Dank voor al jullie werk voor het blad en de club! Die dankbaarheid geldt ook voor alle andere nog niet genoemde schrijvers en fotografen van dit nummer: Frits, Marleen, Nico, Eric, Jaap, Doddy en Bram, Robert ,Tom, Erik, Hein en Rob.

In het bijzonder ook namens Ariëlla, iedereen een heel goede zomer en graag tot ziens op het water!

Maarten Bakker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *