Catamaran, trimaran of prauw?

Catamaran

nat1

Een catamaran heeft twee kano-achtige rompen. Deze zijn met balken aan elkaar verbonden. Daartussen zitten netten of een brugdek. De grotere catamarans hebben vaak een kajuit op het brugdek of anders hebben ze accommodatie in de rompen.

De kleinere cats zeilen vaak wedstrijden vanaf het strand of op meren. Ze zeilen makkelijk een romp uit het water, dus scheef.

De kajuitcatamarans varen met beide rompen in het water, er is veel comfort doordat ze niet scheef gaan. Onderweg kan bijvoorbeeld makkelijk gekookt worden.

bella ciao

Bella Ciao, Funcat 44

Trimaran

acapella-saillogic

Acapella

Een trimaran heeft drie rompen. Een vrij grote in het midden met aan iedere kant een kleinere uitlegger. De meeste trimarans zijn zo groot dat je in de middenromp kunt slapen. Meestal is er minder ruimte dan in een monohull.

De uitleggers kunnen inklapbaar zijn zodat ze niet veel ruimte innemen in een jachthaven. Ook kunnen ze dan makkelijk op een trailer.

De trimarans zijn over het algemeen lichter en sneller dan de kajuitcatamarans. Snelheidsrecords worden meestal gebroken door trimarans. Ze gaan wel scheef, soms varen ze met alleen één uitlegger in het water.

151019IDEC_130-845x321

IDEC, maxi-trimaran

Prauw

cheers_mrb

Cheers

Een prauw betaat uit een vrij grote romp en een kleine uitlegger. De prauwen uit de Pacific varen met de uitlegger als een soort trapeze aan de loefzijde. Ze gaan niet overstag, maar wisselen de voor- en de achterzijde van de boot. De mast staat in het midden van de hoofdromp en het zeil wordt helemaal omgedraaid. De stuurpeddel wordt meegenomen naar de nieuwe achterzijde.

Recenter zijn er ook prauwen ontworpen die de uitlegger aan de lijzijde houden of die wisselend de uitlegger aan loef of lij hebben. Dan kan er een normaal tuig op en een normaal roer aan.

M01

Melanesia, Wharram-ontwerp