Hellevoetsluis

De Catamaran en Trimaran Club Nederland (CTC) viert zijn 50ste verjaardag in de historische marinestad Hellevoetsluis aan het Haringvliet.
In Hellevoetsluis hebben we de hele westzijde van de haveningang naar de brug en de oude marinehaven gereserveerd waar we met maximaal twee schepen naast elkaar kunnen afmeren (zie foto). Het is een lange kade met goede voorzieningen voor water, elektriciteit en afvalverzorging. De toiletgebouwen bevinden zich bij de brug en het strandje. Er is een klein strand direct naast de haven om te zwemmen en met speeltoestellen voor kinderen.
De vuurtoren aan het begin van de kade is ons landmerk en het pas gerestaureerde Oliehuisje kunnen we gebruiken als informatie- en registratiepunt en als race-office.
Om de kosten zo laag mogelijk te houden is het inschrijfgeld incl. het havengeld.

Hellevoetsluis was in het verleden een belangrijke marinebasis. In de laatste decennia is de stad prachtig gerestaureerd. De oude vesting is indrukwekkend en zeker een bezoek waard.
De bedrijven achter de brug zijn buiten de vesting ondergebracht. De haven is gerenoveerd tot een moderne jachthaven, beschut achter aardige appartementsgebouwen aan de westzijde. Aan de oostzijde is een museumkade aangelegd, de Koningskade. Hier zijn afgemeerd: het lichtschip Noord Hinder, de mijnenveger Bernisse en het ramschip de Buffel, die allen zeker een bezoek waard zijn. Achter in de haven ligt het gerestaureerde droogdok Jan Blanken uit 1806 met een speciale drijvende deur. Het is het grootste dok in zijn soort, dat nog in gebruik is in Europa. In het museumgebouw hebben wij ons buffet diner.
Het kleine centrum rond de brug met zijn oude huizen, cafés, restaurants en terrasjes is een prima plek om te relaxen.

Varen in de delta

Waterkaart(Klik voor een vergroting)

Na het jubileum is Hellevoetsluis een prima uitgangspunt voor een verdere vakantie. Van eenvoudig en relaxed tot avontuurlijk en uitdagend, allerlei soorten tochten zijn mogelijk. Hellevoetsluis ligt aan de noordzijde van de Delta, waar de Rijn, Maas en Schelde in de Noordzee uitkomen. Na de Watersnoodramp in 1953 is de Deltawet aangenomen en het Deltaplan uitgevoerd om Zuidwest-Nederland beter tegen het water te beschermen. Hierdoor is de Delta gecompartimenteerd en gedeeltelijk afgedamd met gesloten en half-open dammen. Zo is een beschut en zeer gevarieerd vaargebied ontstaan.

Van noord naar zuid
– Ten noorden van Hellevoetsluis vind je op een paar uur varen Rotterdam (Lonely Planet most popular city in 2016). In de Veerhaven of het Entrepotdok kun je afmeren als je de stad wilt bezoeken. Je vind er moderne architectuur, interessante museums en uiteraard een ruime keus aan bars, terrassen en restaurants.
– Hellevoetsluis zelf ligt aan het Haringvliet en Hollandsch Diep. Een zoetwatergebied met vele beschutte ankerplaatsen en leuke oude plaatsjes als Middelharnis en Willemstad op een paar mijl uit elkaar.
– Via het Volkerak kun je naar de Grevelingen zeilen, het grootste zoutwatermeer van Europa. Het is een perfect gebied voor relaxed toeren en het is heel leuk voor kinderen. Er zijn een aantal recreatie-eilandjes met strandjes, wilde paarden en runderen en het kristalheldere water nodigt uit tot duiken en snorkelen.
Aan de Brouwersdam zijn een aantal haventjes op loopafstand van de uitgestrekte stranden aan de Noordzeekant van de dam. Aan de Grevelingen vind je een aantal goede jachthavens met alle voorzieningen die je kunt bedenken.
– Via het Volkerak of via de Noordzee kun je naar de Oosterschelde zeilen. Door de Oosterscheldekering, een half-open dam, is dit een getijdegebied en het hart van de oester- en mosselvisserij. In Yerseke, Bruinisse en Zierikzee vind je dan ook een keur aan lekkere visrestaurants. De Oosterschelde is een interessant en soms uitdagend vaargebied met een aantal goede jachthavens en prachtige plaatsjes.
– De Westerschelde is de zuidelijkste zeearm en compleet open, want het is de hoofdvaarweg naar Antwerpen. Dit is een uitdagend zeilgebied vanwege het sterke getij en stroming en het intensieve scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen. De relaxte atmosfeer, goed eten, Belgische bieren en chocolade en de prachtige winkels, maken een bezoek aan deze stad zeer de moeite waard. In het Willemsdok vind je de grote city-marina op loopafstand van het centrum. Op de linkeroever vind je Jachthaven Antwerpen een rustige marina. Het centrum is makkelijk bereikbaar door een voetgangerstunnel onder Schelde.

Belgische en Engelse kust

Voor degenen die verder willen, ligt Hellevoetsluis slechts een half uur varen van de sluis in Stellendam, waardoor je direct op de Noordzee komt. Vandaar kun je met het juiste tij in één dagtocht naar de Belgische kust zeilen. In de leuke havens van Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort kun je genieten van de uitstekende Belgische keuken en de lekkere wijnen. Vandaar is het weer een korte tocht naar Boulogne in Frankrijk
De volgende dagtocht brengt je over het Engelse Kanaal naar Ramsgate. Langs de oude plaatsen aan de Thames estuary kun je dan weer noordwaarts naar de East Coast Rivers zeilen of Londen bezoeken.
De Engelse Zuidkust of de Franse Seinebaai zijn de andere gebieden om te ontdekken.