Watersportmedia van Klaas Jan Hoeve heeft Leon Barts in eigen beheer geproduceerde boek over het zeilen van de OSTAR 2004 opnieuw uitgegeven.

Een recensie door Maarten Bakker:

Onlangs kreeg ik het boek onder ogen en wat bleek? Het nieuwe e-book overtrof al mijn verwachtingen, het leest plezierig en boeit van begin tot eind. De prettige indeling op de kleine, overzichtelijke pagina’s, de nieuwe structuur door de heldere navigatie en wat eindredactie zijn daar ongetwijfeld debet aan. Maar het is vooral het rijke beeldmateriaal, heel veel foto’s en tekeningen, dat de leeservaring zo krachtig maakt. Samen met de professionele vormgeving zorgt dat ervoor dat het voelt alsof je er zelf bij bent! Bovendien bevat het boek veel interessante scheepsbouwkundige en zeevaartkundige documentatie.
Het is daarnaast vooral ook een persoonlijk document. De opening van het boek bevat de bekende verhalen, waarin Leon refereert aan de grote zeilhelden uit de jaren ‘70 en ’80: Robin Knox Johnston, France Chichester, Blondie Hasler en later Moitessier e.a. maar dat maakt het niet minder echt. Wie is niet geïnspireerd geraakt door de avonturen van deze mannen? Dan volgen de eerste scheepjes, de komst van het gezin en meer; een loopbaan en dan dat bijzondere moment waarop je besluit het toch te gaan doen: de OSTAR zeilen. Met een zelfgebouwde boot natuurlijk, een tri wel te verstaan. Een ingrijpende beslissing.
Inhoudelijk gaat Leon diep op de materie in. Zijn keuze voor een multihull, voor John Marples als ontwerper, de rationele overwegingen daarbij, de zeileigenschappen, vergelijkingen met prestaties van andere schepen, en zeewaardigheid, het komt allemaal aan bod. Daarna volgen uitgebreid het bouwproces, de techniek, uitrusting, zeilen, verzekeringszaken, navigatie en meteo, enzovoort.
Centraal staat echter het spannende verhaal van de OSTAR zelf, de vele zware stormen onderweg, de ervaringen van andere deelnemers zoals de mooie Diana Holder, en vele anderen. Uiteindelijk volgt de spannende laatste fase, het winnen van de ‘Three cheers klasse voor multihulls’ en de terugtocht langs de Azoren om het rondje Noord-Atlantic af te maken.
Dit e-book is de 9,95 euro dubbel en dwars waard. Een e-book is voor pc, tablet of Ipad een heerlijk medium. Het doorbladeren van de pagina’s, ook als pdf, werkt heel plezierig. Niks ingewikkelds aan. Je pakt meteen de mooiste of favoriete delen uit het boek en het beeldmateriaal is op het scherm naar wens eindeloos uit te vergroten. Dat geldt ook voor de tekst, heel prettig voor wat oudere ogen…  Kortom: gun uzelf een paar heerlijke uurtjes grasduinen en wegdromen in het werk van Leon Bart. Beleef de reis mee zoals je in een boek niet mee zult maken en verheug u op het permanente bezit van eersteklas documentatie. U kunt het heel eenvoudig bestellen bij Watersportmedia: watersport-e-boek.luondo.nl of www.watersportmedia.net.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *