De bekende Franse recordjager verbeterde in de eerste helft van deze maand zijn eigen trans-Atlantisch solo zeilrecord met 49 minuten. Joyon zeilde met IDEC Sport solo terug naar West-Europa na de race met de Queen Mary 2. De maxi-trimaran was niet speciaal geprepareerd voor de recordpoging. Joyon: “Mijn enige doel was, voor de Queen Mary terug te zijn…” En dat is hem goed gelukt. Het op één na grootste passagiersschip ter wereld kwam ruim een dag later, op donderdagochtend, aan in Southampton.

De maxi-trimaran IDEC Sport van de bekende Franse zeiler verliet New York (Ambrose Light) donderdagnacht 6 juli om 23.30 UTC. De 61-jarige schipper bereikte in de nacht van dinsdag op woensdag 12 juli om 01.37 UTC de lengtegraad van Cape Lizard na een Atlantische oversteek van 5 dagen, 2 uur en 7 minuten. Het record is vastgesteld door de WRSSC. Met dit resultaat heeft Joyon zijn eigen record uit 2013 met 49 minuten verbeterd. Daarvoor was het in handen van Thomas Coville (Sodebo).

Joyon deed zijn recordpoging zonder meteohulp van buiten en bepaalde zijn route op basis van eigen waarnemingen. Met de eenendertig en een halve meter lange trimaran, inmiddels elf jaar oud, verpulverde Joyon op 26 januari ook het Jules Verne record met bemanning met 40 dagen, 23 uur en 30 minuten. Hij zeilde toen een gemiddelde snelheid van 26,8 knopen en nam de trofee over van Coville. Joyon is op dit moment op bijna alle belangrijke records de onbetwiste grootmeester. Een unieke prestatie van de man die in 1990 met de resten van de drijvers van de Elf Aquitane, dat mooie schip van Florence Arthaud, met zeer beperkte financiële middelen zijn eerste racer bouwde. Daarna stapte hij over op de oude boot van Olivier de Kersauson, Sport Elec, de latere IDEC I waarmee hij zijn eerste successen behaalde, waarna er vele zouden volgen.

Bron: Nauticlink, www.idecsport-sailing.com, Yacht.de
Foto: De Queen Mary en IDEC, van B. Stichelbaut/Sea&Co/The Bridge

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *