Op de ALV van 18 september in Lelystad werd gemeld dat een aantal maatschappijen geen multihull meer willen verzekeren. Ik heb net de Adelaide opnieuw verzekerd en daarvoor wat informatie in gewonnen. Maatschappijen, die nog wel mutihulls verzekeren zijn o.a.:

De Europesche Unigarant FBTO Delta Lloyd Pantenius.

Er is overigens een groot verschil in voorwaarden, dus je moet je er echt in verdiepen om te kijken wat bij jouw schip en jouw wensen past. De eerste drie in mijn lijstje hebben duidelijk minder uitgebreide casco dekking als Delta lloyd en Pantenius.

Over het algemeen is eigen gebrek niet verzekerd bij schepen ouder dan 3 of 5 jaar, behalve bij Delta lloyd onder voorwaarden Bij totaal verlies is er vaak onduidelijkheid over de uitkering, behalve bij Pantenius, die keren de verzekerde som uit. de anderen bepalen de dagwaarde voor de gebeurtenis. Een inspectie of taxatie levert vaak een vaste uitkering op gedurende drie jaar Bij deelschades wordt het nog mistiger. De eerste drie hanteren allemaal een aftrek bij vervanging van nieuw voor oud, onder allemaal verschillende criteria. Delta Lloyd en Pantenius zeggen dat ze geen aftrek hanteren, maar als je goed in de voorwaarden duikt blijkt dat niet helemaal zo te zijn.

Ook de voorwaarden van de WA polissen verschillen behoorlijk. Goed lezen. Dit is belangrijk als je een keer (letsel)schade veroorzaakt. Pantenius id enige die een aparte WA -polis gericht op jachten aanbiedt. Deze is zeer uitgebreid en goed gedocumenteerd.

Zoals altijd is alle waar naar zijn geld. Delta Lloyd en Pantenius zijn het duurst, maar dan heb je ook de meest uitgebreide dekking. Veel succes in de mistige wereld van polissen en voorwaarden

Paul Hofman

Hein Zelle heeft de vergelijking tussen Pantenius en Delta Lloyd gemaakt voor zijn Dragonfly 920 Red Shift. Hij schrijft:

“Ik kan nog toevoegen dat Pantaenius VEEL duurder uitpakt dan Delta
Lloyd. Op basis van een bootwaarde van ongeveer 95.000 kreeg ik een
offerte van P van circa 1500 EUR (niet duidelijk of hier nog no-claim
vanaf gaat, maar dat werd niet vermeld). Dezelfde offerte bij DL
leidt tot een netto premie van ca 600 EUR, inclusief 35% no-claim korting.

Verder nog:

– Eerdmans: geeft wel een offerte voor een DF 920 extreme, maar alleen
voor Nederland, niet voor buitenland.
– DOV: geen offerte wegens trimaran.”

 

One thought on “Multihull verzekeringen

  1. Ik had voor m’n 11m catamaran offerte gevraagd bij Pantaenius en een paar anderen en voor vergelijkbare premie krijg ik bij Pantaenius wel dekking bij het varen op zee. De anderen verzekerden slechts kustwater.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *